Hogyan válasszunk megfelelő diétát?

A megfelelő étrend kialakítása nem könnyű feladat. A túlsúly sokak életét keseríti meg, az elhízás már hazánkban is rengeteg ember érint, de nemcsak számukra fontos az egészséges táplálkozás. Egyre több betegség esetében javasolt a diéta, illetve az életmódváltás.

A laktóz érzékenységtől a vesebetegségen át a daganatos megbetegedésekig számos olyan egészségügyi probléma van, mely esetében javasolják, hogy valamilyen speciális étrendet vezessünk be. De nem is feltétlen kell betegnek lennünk az étrendmódosításhoz, vannak, akik fogyni szeretnének, mások pedig csak egészségesen étkezni.

Különböző diétákból, étrendekből, méregtelenítő kúrákból pedig rengeteg van fent az interneten, érvek és ellenérvek, pro és kontra, így ember legyen talpán, aki elsőre ki tudja választani, melyik is felel meg igazán az igényeinek. Sajnos téves információból is sok van, ahogyan különböző táplálék kiegészítőkből is, melyekhez bizony diéta javasolt. A fogyni vágyók persze bíznak és hisznek bennünk, de a végeredmény nem mindene esetben pozitív. A neten talált étrendek akár veszélyesek is lehetnek, így nem árt óvatosnak lenni.

Egy nem megfelelő diéta veszélyes is lehet

Az étrendmódosítás előtt mindenképp lényeges, hogy utána járjunk, milyen diéta is való a számunkra. Ha valamilyen egészségügyi okból diétázunk, például a betegségünk írja elő, hogy milyen étrendet is kellene tartanunk, akkor különösen fontos, hogy valóban a megfelelő ételeket együk, de akkor is, ha csak a fogyás a cél. A neten rengetegféle diéta van, metabolikus diéta, ketogén étrend, paleolit diéta, „lapos-has” diéta és még sorolhatnánk. Mindegyik tartós eredménnyel kecsegtet, viszont koránt sem biztos, hogy így is van.

Mielőtt bármilyen diétába belevágnánk, fontos, hogy egyeztessünk a házi orvosunkkal, hogy egyrészt valóban szükségünk van-e életmódváltásra, illetve hogy milyen tényezőket érdemes figyelembe vennünk, mielőtt lekezdünk egy diétát. A helytelen diéta ugyanis káros is lehet, és ha van egy meglévő betegségünk, komoly gondokat is okozhat, ha egy nem megfelelő étrend. Sokan persze bíznak az internetbe, és nem kérik ki szakember tanácsát, mondván, az drága lenne. Pedig nem is feltétlen van így.

Kérjük szakember tanácsát!

A dietetikus bevonása az életmódváltásba nagyon is fontos lépés, de sajnos sokan nem teszik meg, mondván, nem fizeti a TB, nekik meg nincs rá keretük. Akinek van magán egészségbiztosítása, érdemes ellenőrizni a medihelp.hu vállalati egészségbiztosítási csomagját, ugyanis vannak olyan egészségbiztosítások, illetve csomagok, melyek még a dietetikus költségét is térítik. Ez pedig nagy előny, ugyanis számos fekvő és járóbeteg ellátás mellett még az egészséges életmódunkat is támogatni tudjuk egy magán egészségbiztosítással.

Amennyiben valamilyen betegségünk van, mindenképp célszerű dietetikushoz fordulni, akár magán úton is, az egészségbiztosítás pedig fedezheti minden ilyen jellegű költségünket, akár a mintaétrendünk elkészítését és az egyéni konzultációnkat is. Fogyás esetén is célszerű utána járni az egészségbiztosítónál, hogy melyik csomaggal járunk a legjobban, ha dietetikus segítségét is igénybe szeretnénk venni.

Megosztás

Még több érdekes írás, tartalom

Egyre népszerűbb a falusi vendéglátás

2023. október 27.|

A koronavírus miatti korlátozások meglehetősen korlátozták a turisztikai lehetőségeket, az elmúlt években azonban a turizmus is fejlődésnek indult hazánkban. A tapasztalat az, hogy már nemcsak a luxusszállásokra, a wellness élményekre van igény, hanem a falusi

Amire a konyha tervezésénél érdemes odafigyelni

2023. szeptember 30.|

Ha építkezés előtt állunk, előbb-utóbb foglalkoznunk kell a konyha kérdésével. Ötleteket ezrével találunk a neten, és biztos, hogy a családtagok, barátok is ellátnak minket jó tanácsokkal, milyen is egy tökéletes konyha.

Hogyan válasszunk megfelelő diétát?

2023. augusztus 17.|

A megfelelő étrend kialakítása nem könnyű feladat. A túlsúly sokak életét keseríti meg, az elhízás már hazánkban is rengeteg ember érint, de nemcsak számukra fontos az egészséges táplálkozás. Egyre több betegség esetében javasolt a diéta,