Lehet sört inni a szaunában? Milyen hatásai lesznek?

A szaunában szigorúan tilos alkoholt fogyasztani, mivel a magas hőmérséklet az alkoholtartalmú italokkal együtt a nyomás növekedését okozza. És ha ehhez még a szív- és érrendszeri problémák is hozzáadódnak, akkor az emberi életet valós veszély fenyegeti.

A sör alacsony alkohol tartalmú ital, így az emberek nem látnak semmi veszélyt abban, hogy néhány pohár után meglátogassák a wellness részleget. Azonban ebből az italból 500 milliliter 20 mg etanolt tartalmaz, ami megegyezik 50 gramm vodka fogyasztásával.

Ezért a sörivás és a szaunázás után a következő következményekre lehet számítani:

  • A magas hőmérséklet és az alkohol tartalmú italok párhuzamos hatása miatt erős értágulat lép fel. Idősebb embereknél az erek falai egyszerűen nem tudnak ellenállni, és megrepedhetnek. Ez az állapot stroke-ot okoz. A visszerességben és az érelmeszesedésben szenvedőknél megnő a halálozás valószínűsége.
  • Az alkohol tartalmú italok és a magas hőmérséklet okozta kettős terhelés ritmuszavarokhoz vezethet. Ha valakinél szívbetegséget diagnosztizálnak, szívroham léphet fel. Ezenkívül a megnövekedett szívműködés hátrányosan befolyásolja a májartériát.
  • Még ha valaki teljesen egészséges is, a szaunázás előtt megivott sör a figyelem gyengüléséhez vezet, a koordináció megzavarodik. Ebben az állapotban könnyen megcsúszhatunk és megsérülhetünk.
  • Az alkoholos italok kezdetben eufóriát okoznak, majd álmosságot, amit a magas hőmérséklet súlyosbít. Ennek eredményeképpen az ember könnyen elaludhat a gőzfürdőben.
  • A fürdés előtt megivott sör felfúvódást okoz.

A sör hatása a szaunában

Magas hőmérsékleten az erek falai kitágulnak, megnő a térfogatuk. Annak érdekében, hogy a szervek és szövetek normálisan kapják a vért ebben az állapotban, a szív működése felgyorsul. A szív fokozott terhelésével összefüggésben csökken, majd nő a nyomás. Ez az állapot nemcsak a sörre, hanem a többi alkohol tartalmú italra is vonatkozik.

A légzőszervekre is hatással van a sör. A meleg levegő hatására a tüdő kitágul, a légzőizmok ellazulnak, az ember erősebben kezd lélegezni, és a tüdő intenzívebben dolgozik. A gőzfürdőben való hosszabb tartózkodással csökken az oxigén és nő a szén-dioxid mennyisége. Alkohol tartalmú italokkal kombinálva a szervezet terhelése csak fokozódik.

Az idegrendszer is szenved. A fürdőben oxigénhiány lép fel, aminek következtében sokkal lassabban kezd működni. Ilyen helyzetben a központi idegrendszer fokozott terhelést kap, mivel megpróbálja normalizálni a test működését. Az alkoholos italok gátló hatással vannak a központi idegrendszerre, ami tovább bonyolítja a helyzetet. Ezenkívül ne felejtsük el, hogy az alkohol bomlása után etil-aldehidek keletkeznek, amelyek fejfájást és másnapossággal járó egyéb tüneteket okoznak.

Mit ihatunk a szaunában?

Mivel a gőzfürdőben nem lehet alkohol tartalmú italokat fogyasztani, egyes szakértők azt javasolják, hogy inkább forró teát, vagy vizet válasszunk. Körülbelül egy órával a fürdő után, ha az illetőnek nincsenek egészségügyi problémái, ihat egy kis pohár hideg sört.

Megosztás

Még több érdekes írás, tartalom

Egyre népszerűbb a falusi vendéglátás

2023. október 27.|

A koronavírus miatti korlátozások meglehetősen korlátozták a turisztikai lehetőségeket, az elmúlt években azonban a turizmus is fejlődésnek indult hazánkban. A tapasztalat az, hogy már nemcsak a luxusszállásokra, a wellness élményekre van igény, hanem a falusi

Amire a konyha tervezésénél érdemes odafigyelni

2023. szeptember 30.|

Ha építkezés előtt állunk, előbb-utóbb foglalkoznunk kell a konyha kérdésével. Ötleteket ezrével találunk a neten, és biztos, hogy a családtagok, barátok is ellátnak minket jó tanácsokkal, milyen is egy tökéletes konyha.

Hogyan válasszunk megfelelő diétát?

2023. augusztus 17.|

A megfelelő étrend kialakítása nem könnyű feladat. A túlsúly sokak életét keseríti meg, az elhízás már hazánkban is rengeteg ember érint, de nemcsak számukra fontos az egészséges táplálkozás. Egyre több betegség esetében javasolt a diéta,