A gyors és jó főzés titkai

Ma már minden a praktikusságról szól, főleg, ha a konyhában eltöltött időről beszélünk. Szerencsére néhány tipp igazi szakértővé tesz mindenkit.

Csak óvatosan a kísérletekkel

Nem baj, ha kísérletezünk vagy olyan recepteket készítünk, amelyeket még soha nem próbáltunk, de ha ez egy új recept, legyünk nagyon óvatosak. Az a legjobb, ha egyszerre csak egy recepttel próbálkozunk, vagy egy új összetevőt ízlelünk meg. Ellenkező esetben hamar ráununk, és úgy érezhetjük, hogy soha nem fogunk tudni főzni.

Főzzünk szobahőmérsékleten

Ha jobb eredményt szeretnénk a sütésnél vagy a hagyományos ételeknél, hagyjuk a tojást, a vajat és a többi hozzávalót szobahőmérsékleten, így a keverékek egyenletesebben keverednek.

Ha fontos ebéd vagy vacsora vár ránk, időben szervezzük meg, és készítsük el a hozzávalókat egy nappal korábban. Ezáltal nyugodtabban főzhetünk, és jobb eredményt érhetünk el. Ha pedig sok emberre főzünk, akkor érdemes a hőfokot alacsonyra állítani, hogy jobban átfőjön az étel.

Így lesz finom a tészta

A tészta sosem néz ki ugyanúgy, mint a kedvenc éttermünkben. Próbáljuk ki, hogy egy perccel kevesebb ideig főzzük, mint amennyi a csomagoláson szerepel, az utolsó egy percre pedig a mártásban hagyjuk, hogy magába szívja az összes aromát. Nézzük meg, Jamie Oliver, hogyan készíti el a tökéletes tésztáit.

Ha azok közé az emberek közé tartozunk, akik könnyen meg tudják enni ugyanazt az ételt két napig, vagy tudják, hogyan kell variálni, és szeretnek nagy mennyiségben főzni, akkor nyugodtan a hűtőbe tehetjük, így másnapra is marad.

A fűszerek vágása

A fűszereknek van egy olyan rossz szokásuk, hogy hajlamosak lerepülni a vágódeszkáról, és valahogy egyre nagyobbak lesznek. Hiába szeretnénk apró darabokat vágni, nem szokott sikerülni. Ilyenkor segíthet, ha egy kis sót szórunk a deszkára, hogy megakadályozzuk a repülést.

Az olaj használata

Főzés közben többször tapasztaljuk, hogy extra olajat kell hozzáadnunk. Ilyenkor mindig a serpenyő szélére öntsük, mivel középen sokkal hamarabb elkészül. Ha a szélére öntjük, akkor a félkész falatok is megsülnek.

Mi lesz a büdös kézzel?

Ha fokhagymát vagy hagymát aprítunk, akkor jó ideig érezni fogjuk a szagát a kezünkön. Ilyenkor nagy segítséget nyújt egy kis fogkrém, amit szappan helyett használhatunk. A fogkrém mellett kipróbálhatjuk a citromlevelet vagy a mosogatószert. Viszlát, szag!

A fűszerek megfelelő tárolása

Majdnem mindegy, hogy melyiket választjuk, csak legyen száraz és sötét.

Használjuk ki a technológiát

Amikor főzésről beszélünk, akkor nem szoktunk technológiai megoldásokra gondolni. A különböző videók segítenek abban, hogy új recepteket tanuljunk, viszont van még egy okos tipp, ami megkönnyíti a készülődést. Használjunk okosórát! Nincs annál bosszantóbb, mint amikor éppen valamit pucolunk vagy vágunk és megcsörren a telefon.

Az okosórával úgy is látjuk, hogy ki hív minket, hogy nem hagyjuk abba a pucolást. Innentől kezdve senki sem fog megzavarni minket főzés közben, hanem mi döntjük el, hogy kinek és mikor akarunk válaszolni. Ha már van technológia, akkor használjuk bátran.

Megosztás

Még több érdekes írás, tartalom

Az éttermi konyhai berendezések teljes listája

2022. június 15.|

Lehet, hogy egy éttermi vállalkozás megnyitását tervezzük, vagy a már meglévőt szeretnénk felújítani. Bárhogy is legyen, szükségünk lesz a megfelelő berendezésekre.

Romantikus vacsora a medencében

2022. május 19.|

Bár a jó társaság elengedhetetlen, ahhoz, hogy a romantikus kiruccanás felejthetetlen legyen, fontos, hogy olyan környezetben éljük át, ahol igazi főszereplőnek érezhetjük magunkat. A legtöbb pár a tipikus megoldásokat szokta választani, de néha jó egy

Egzotikus ételek a világ körül

2022. május 16.|

Az egzotikus szó azokra az ételekre utal, amik furcsák és idegenek, ugyanakkor lehet extravagáns, lenyűgöző és néha megdöbbentő. Általános szabályként elmondható, hogy minél messzebb kerülünk az országunktól, annál egzotikusabbá válik a világ, bár néha helyileg