A hővisszanyerős szellőztetés és a páraelszívó alkalmazása a konyhában

A hővisszanyerős szellőztetés a passzívházakból ered. Az ötlet egyszerű, a szellőztető rendszer a környezetből – például egy magánlakásból – az állott levegő eltávolítása során elszívja a már felmelegedett levegőt.

Például nyáron, miközben a légkondicionáló berendezés hűti a belső tereket (passzívházak esetén inkább hőszivattyú gondoskodik erről), a szellőzőrendszer meleg levegőt hoz be kívülről, miközben a már lehűtött levegőt eltávolítja belülről. Ugyanígy átvihetjük ezt a példát a télre és a fűtésre is.

Itt jön a képbe a hővisszanyerő rendszer. Röviden, a hőmérséklet fenntartásáról van szó anélkül, hogy több energiát veszítenénk vagy használnánk fel. Erre a célra hővisszanyeréssel ellátott, szabályozott mechanikus szellőztető rendszereket használnak. Mindkét funkciót ellátják: a mechanikus szellőztető rendszer funkcióját (a beltéri levegő megújítása) és a hővisszanyerő rendszer erényeit (a hőmérsékletveszteség megszüntetése vagy csökkentése).

Mi az a páraelszívó?

A páraelszívó a konyha fölött elhelyezett háztartási készülék, amely szívóerejének köszönhetően elszívja a füstöt. A páraelszívók a levegőben lévő zsírt, az égéstermékeket, a szagokat, a hőt és a gőzt is eltávolítják a főzés során keletkező levegőből. Ez a levegő szűrésének és elszívásának kombinációjával érhető el.

Hogyan működik a hővisszanyerő egység?

A hővisszanyerő berendezés gépeit általában a fürdőszobák, folyosók vagy teraszok álmennyezetébe építik be. A leggyakrabban a szokásos berendezéseknél a teraszon egy légbeszívó nyílás készül a külső levegő bevezetésére. A fürdőszobában vagy a konyhában az állott levegőt elszívják, míg a hálószobában és a nappaliban a friss levegőt befújják.

Hogyan működik a páraelszívó?

A páraelszívó eltávolítja a füstöt, a szagokat, a hőt, a gőzt, a levegőben lévő zsiradékot és az égéstermékeket, segítve ezzel a levegő minőségének javítását. A konyhabútor élettartamának meghosszabbításához is hozzájárul, mivel megszünteti a nedvességet, amely tönkreteszi a konyhabútort. Sokan alig használják a páraelszívót, mert zajos, vagy mert elfelejtik használni. Szerencsére az új modellek halkabbak, bár emiatt valamivel drágábbak, és a biztonság érdekében már olyan funkciókkal is rendelkeznek, mint az automatikus be- és kikapcsolás vagy a programozható időzítő.

Milyen előnyei vannak a hővisszanyerő egységnek?

Energiatakarékosság: az energiahatékonyságra való törekvés napjaink építészeti és építőipari élvonalának egyik fő célja. Ezenkívül az új épületeknek “zöldebbnek” kell lenniük, hogy megfeleljenek az európai előírásoknak. A hővisszanyerő egységek az érzékelhető energiát nyerik vissza. Ha ezt a hőmérsékletet állandó értéken tartjuk, és csökkentjük a légkondicionálás veszteségeit, akkor a tér hűtésére vagy fűtésére fordított erőfeszítés sokkal kisebb lesz. Ez az energiamegtakarítás kétségtelenül átkerül a gazdaságba: kevesebb fogyasztás, kevesebb kiadás.

Jólét és kényelem: először is, az ezekben a szellőzőrendszerekben lévő légszűrők egészségesebbé teszik a lakásba beáramló levegőt. Ez a levegő mentes lesz a baktériumoktól és más lebegő részecskéktől, amelyek károsak lehetnek az egészségre. Ezenkívül az állandó hőmérséklet, szintén fontos előny a lakók kényelme szempontjából. Ez egyben a kellemetlen érzés vagy a betegségek elkerülését is jelenti.

Környezetvédelem: Az ökoszisztémák megőrzésének tudatosítása egyre szélesebb körben elterjedt, emellett egyre több szabályozás vonatkozik az otthonok, telephelyek és épületek fenntarthatóbb jövőhöz való igazítására. A hőmérsékletveszteségek csökkentése alacsonyabb energiaigényt eredményez, ami nemcsak fogyasztást és pénzt takarít meg, hanem jelentősen csökkenti a szennyező gázok kibocsátását is.

Milyen előnyei vannak a páraelszívónak?

Esztétika: Kétségtelen, hogy a konyha modernebbé, sőt rusztikusabbá válik, főleg az olyan színekkel, mint a fekete vagy az arany. Egy extra lapos vagy egy bútorba integrált páraelszívóval való dekorálás általában kevésbé elegáns. Ilyenkor a konyha letisztultabb, miközben a páraelszívó észrevétlen marad.

Funkcionalitás: A dekoratív páraelszívók nagyobbak, és általában két motorral rendelkeznek, így az elszívási szintjük lényegesen magasabb. Szigetként is hasznosak a nagy tereknél. A méretes konyhák páraelszívóinak viszont általában gondot okoz a füst elnyelése, és a jobb eredmény eléréséhez több energiát kell használnunk és több zajt kell keltenünk.

Tér: Ki lehet használni a kisebb tereket is, mivel a bútorba integrálódnak, és ideálisak a kis konyhák számára. Ha viszont nincsenek helyproblémáink, a dekoratív páraelszívók ideálisak bármilyen típusú konyha kiegészítésére.

Ár: Bár manapság mindkét típusú páraelszívó árai széles skálán mozognak, a dekoratív páraelszívók általában drágábbak. A leggazdaságosabb szegmensben a fixen beépített páraelszívók és a teleszkópos páraelszívók találhatók.

Összegezve a hővisszanyerő egység olyan beruházást jelent, amely gyorsan megtérülhet, az energiafogyasztásban elért megtakarítások miatt. Eközben a páraelszívó hagyományosabb megoldásnak számít, ami lényegesen olcsóbb is.

Megosztás

Még több érdekes írás, tartalom

Az éttermi konyhai berendezések teljes listája

2022. június 15.|

Lehet, hogy egy éttermi vállalkozás megnyitását tervezzük, vagy a már meglévőt szeretnénk felújítani. Bárhogy is legyen, szükségünk lesz a megfelelő berendezésekre.

Romantikus vacsora a medencében

2022. május 19.|

Bár a jó társaság elengedhetetlen, ahhoz, hogy a romantikus kiruccanás felejthetetlen legyen, fontos, hogy olyan környezetben éljük át, ahol igazi főszereplőnek érezhetjük magunkat. A legtöbb pár a tipikus megoldásokat szokta választani, de néha jó egy

Egzotikus ételek a világ körül

2022. május 16.|

Az egzotikus szó azokra az ételekre utal, amik furcsák és idegenek, ugyanakkor lehet extravagáns, lenyűgöző és néha megdöbbentő. Általános szabályként elmondható, hogy minél messzebb kerülünk az országunktól, annál egzotikusabbá válik a világ, bár néha helyileg