A mindennapi élet megváltozott, amivel együtt a szokásaink is fejlődtek, hogy helyet adjanak a tanulás, a munka, a pihenés, a szórakozás és – ami a legfontosabb – a táplálkozás új módjainak. Ha korábban azok közé tartoztunk, akik egy tükörtojást sem főztünk meg, akkor minden bizonnyal a világjárvány és a kényszerszabadság alatt egy új kihívással találtuk szemben magunkat, a főzéssel.
Ugyanez vonatkozik azokra, akik a járványhelyzet előtt is gyakran voltak a konyhában, mivel új ételeket és új recepteket fedeztek fel. A Mastercard készített egy felmérést, amiben megvizsgálta az elmúlt években végbemenő változásokat.
Egészségesebb táplálkozás
Az emberek millióinak egészségét érintő aggasztó globális helyzet elgondolkodtatott bennünket arról, hogy mit fogyasztunk, honnan származik, és milyen hatással van a szervezetünkre és a jólétünkre. Sokan elkezdtek gyümölcsöket és zöldségeket felhasználni, hogy erősítsék az immunrendszerüket, mások felfedezték az egészséges ételek elkészítésének új módjait helyi alapanyagokból, gyümölcslevekből és turmixokból. Az egészséges táplálkozás prioritássá vált.
Otthoni kertek
Sokan fedeztek fel új tereket a saját otthonukban. Az eddig kihasználatlan kertek, most gyümölcsök, zöldségek vagy fűszernövények helyévé váltak, amivel a természetközeli vágyainkat is kiéljük. Ez az ételkészítés fenntartható módja, és jelentős költségmegtakarítást is jelent. Az otthoni zöldségeskertnek végtelen előnye van, de kétségtelenül a legfontosabb a frissesség, amelyről minden egyes termék gondoskodik. A saját termesztéssel a lehető legfrissebb ételeket fogyaszthatjuk.
Családi étkezések

Valamilyen szinten annak is lett előnye, hogy nem sokat mozdultunk ki otthonról. Az egyik ilyen lehetőség az volt, hogy újra családként, az asztalnál ülve étkezhettünk. A bezártság új rutinokat és új módokat nyitott meg, amiben kimutathattuk, hogy mit érzünk a másik iránt. Ha korábban sietve és egyedül kellett ebédelnünk az autóban vagy az irodában, most egy egész órát szentelhettünk arra, hogy megosszuk a finom falatokat a szeretteinkkel, mindenféle zavaró tényező nélkül. Hasonlóképpen lehetőség volt a közös főzésre, a bevásárlásra és a receptek elkészítésére, hogy kipróbálhassuk és variálhassuk a menüt. Ez a változás, bár kicsi, de nagy előnyökkel járhat az ételek emésztésében és természetesen a családtagjainkkal kialakított kapcsolatokban.
Ha összességében nézzük, akkor a világjárvány megtanított minket arra, hogy a változás az egyetlen állandó, és hogy a rutinunkat külső események befolyásolhatják. Fel kellett fedeznünk a rugalmasság értékét. Az étkezési szokásainkban, a vásárlás, a főzés és az ételfogyasztás módjában szükséges változásokat gyorsan megszoktuk. Ugyanígy a helyzet lehetővé tette számunkra, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy segítsünk és együttműködjünk a helyi termelőkkel és kereskedőkkel, akiknek szükségük van a fogyasztásunkra, hogy megéljenek és továbbra is frissességet hozzanak minden otthonba. Az evés, a főzés és az asztalnál való közös étkezés még mindig olyan öröm, amely a világ történéseivel együtt fejlődik és változik.