Amire a konyha tervezésénél érdemes odafigyelni

Ha építkezés előtt állunk, előbb-utóbb foglalkoznunk kell a konyha kérdésével. Ötleteket ezrével találunk a neten, és biztos, hogy a családtagok, barátok is ellátnak minket jó tanácsokkal, milyen is egy tökéletes konyha.

Nem árt azonban tudomásul venni, hogy univerzális, mindenki számára tökéletes konyha valójában nincs, attól lesz tökéletes számunkra, ha a saját igényeinkhez igazítjuk. Mindenkinek más igénye van a konyhájával kapcsolatban, ezek az igények pedig már a tervezőasztalnál kezdődnek, amikor tervezzük a házat.

Vannak, akik egy nagy konyháról álmodoznak, mások egy egybenyitott konyha-nappaliról, megint mások csak egy apró kis konyhát szeretnének, mert alig főznek, egyedül élnek, és inkább a fürdő vagy a hálószoba méretét növelnél meg a konyha kárára. Ha pedig megvan a konyha mérete és elhelyezkedése, akkor a konyhabútor és a gépek elhelyezése, kialakítás okoz majd fejtörés.

Mindegyik folyamatnál érdemes nagyon alaposnak lenni, és nem letudni annyival, hogy majd később, ha már elkezdődik az építkezés, gondolunk erre is.

Külön konyha vagy egybe nyitott konyha-nappali?

Amennyiben építkezésben gondolkodunk, akkor álmaink konyhájára már a tervezésnél érdemes gondolni. Először is célszerű eldönteni, hogy egybenyitott tereket szeretnénk, vagy egy különálló konyhát. Ezt akkor is érdemes előre kitalálni, ha készházban gondolkodunk. A típustervek közül ugyanis már eleve ki tudjuk majd zárni azt, amelyik nem passzol az igényeinkhez.

A Készházak esetében a legtöbb cég többféle típustervet is mutat majd, olyan is van, ahol a konyha elkülönül a nappalitól, de akad amerikai konyhás és nappalival egybenyitott változat is.

Hogy melyik a jó megoldás, arra nincs egyértelmű válasz, hiszen mindenkinek más igényei vannak. Akadnak olyanok, akik szeretnek a konyhába elvonulni, és nem szeretnék, ha az ételszag belengené a nappalit, és azt sem, hogy a családi beszélgetéseket, vagy a közös mozizást a konyhában matató családtag zavarná meg.

Másoknak inkább nyitott terek a fontosak, hogy főzés közbe rálássanak a gyerekekre a nappaliban, esetleg beszélgessenek a barátokkal, miközben készül a vacsora.

Konyhatervezés szabályok, melyeket nem árt tudni

Ha a konyha helye már megvan, jöhet a bútorozás, gépesítés kérdése is. Bár nem minden esetben tartható be minden általános szabály, mert a kialakítás ezt nem teszi lehetővé, ugyanakkor vannak olyan konyhatervezési tanácsok, melyeket érdemes betartani.

A konyhabútorok nem olcsók, több százezer forinttól akár milliós nagyságrendig is terjedhet az áruk, azért célszerű alaposan megtervezni, hogy milyen is legyen, mert egyhamar nem fogjuk lecserélni. Készházak esetén is többféle megoldásból válogathatunk, nem árt nagy odafigyeléssel választani.

A konyha tervezésénél vegyük figyelembe az ott töltött időnk nagyságát is. Átlagosan 1-2 órát töltünk naponta a konyhában, ez persze függ a főzési szokásainktól is. Ez azért nem kevés idő, így fontos, hogy a konyha funkcionális és kényelmes legyen.

Megosztás

Még több érdekes írás, tartalom

Ételek, amelyek sokkal jobban roncsolják a fogainkat

2023. december 20.|

Mi az, amit az ember a leginkább szeret? Sokan erre kapásból azt válaszolnák, hogy enni, és bizony igazuk is van. Az étkezés ma már nem a szükségletünket elégíti ki, hanem unaloműző, sport és hobbi is