Lehet, hogy egy éttermi vállalkozás megnyitását tervezzük, vagy a már meglévőt szeretnénk felújítani. Bárhogy is legyen, szükségünk lesz a megfelelő berendezésekre.
A professzionális konyha az a hely, ahol tökéletes állapotban lévő eszközökkel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy az ételek elkészítésekor a legnagyobb hatékonyságot és higiéniát biztosítsuk. Bármely étteremben vagy vendéglátóipari vállalkozásban a konyhában elköltött összeg lesz a legfontosabb. Emiatt nagyon fontos tudni, hogy mire lesz szükségünk, hiszen egy esetleges későbbi felújítás drága és bonyolult lehet. Nézzük a legfontosabbakat.
Konyhai felszerelések
Egy étterem elengedhetetlen része a professzionális konyhai felszerelés. Fontos szem előtt tartani, hogy elegendő helyet kell biztosítanunk ahhoz, hogy az étterem teljes szolgáltatását le tudjuk fedni. Ezenkívül feltétlenül szükség van páraelszívóra. Ezekben a konyhákban általában grillsütő, grillező és különböző égőfelület (a legszükségesebbek) található. Attól függően, hogy milyen szolgáltatást nyújt az étterem, szükség lesz (vagy nem) gőzasztalra, hogy az elkészített falatokat melegen tartsuk.
Konyhai eszközök
Edények, serpenyők, gyorsfőzők… mindezek a tárgyak alapvető konyhai felszerelésnek számítanak, ezért bölcsen kell megválasztani a mennyiségüket és a minőségüket. Ahhoz, hogy az edényeket ki tudjuk használni, szükség lesz a megfelelő konyhai eszközökre. Néhány a leggyakoribbak közül: reszelők, evőeszközök és nagy keverőkanalak, mérlegek, spatulák, vágódeszkák, tároló konténerek, sütők.
Mosogatógép
A mosogatógép szintén nélkülözhetetlen eleme minden ipari konyhának. A mai vendéglátóiparban elképzelhetetlen, hogy az összes edényt, evőeszközt és konyhai eszközt kézzel kelljen elmosni. Ezért fontos egy (vagy több) mosogatógép beszerzése, hogy gyakorlatilag egész nap működőképesek legyenek.

Hűtőszekrények és fagyasztók
A konyhában a hűtő- és fagyasztókapacitás létfontosságú lehet az élelmiszer-tárolás szempontjából. Az éttermi konyhában rendelkezésre álló helytől függően több vagy kevesebb kapacitású konyhai berendezéseket vásárolhatunk, de ebből is csak a minőséget.
Munkaterület
A munkaterületnek kényelmes helyet kell biztosítania a főzéshez, és a legjobb higiéniai körülményekkel kell rendelkeznie. Ezért az étterem munkaterületének anyagválasztásakor a higiéniája és könnyű tisztíthatósága miatt a rozsdamentes acél dominál. Ugyanakkor fontos, hogy legyenek tároló polcok is, hogy még könnyebb és gyorsabb legyen a főzés. A munkaterületen több eszköznek is szerepelnie kell. Ezek közül a legfontosabbak: kenyérpirító, kávégép, mikrohullámúsütő, keverők és turmixgépek, hús- és halszeletelők.
+1 kameramegfigyelő rendszer
Amikor kameráról beszélünk, akkor sokan a pénztárra fókuszálnak, azonban a konyhában is érdemes felszerelni egyet. Sajnos a mai világban csak akkor fognak az emberek hatékonyan dolgozni, ha tudják, hogy könnyen rajtakapják őket. Emellett a kamera az esetleges balesetek után is jó szolgálat tesz.