Egyre népszerűbb a falusi vendéglátás

A koronavírus miatti korlátozások meglehetősen korlátozták a turisztikai lehetőségeket, az elmúlt években azonban a turizmus is fejlődésnek indult hazánkban. A tapasztalat az, hogy már nemcsak a luxusszállásokra, a wellness élményekre van igény, hanem a falusi turizmus nyújtotta szállásokra, vendéglátót helyekre és programokra is.

A kistelepülések fellendítésének nagyszerű módja ez, és számos olyan település élt már ezzel a lehetőséggel. Akinek van saját gazdasága, lovai, esetleg valamilyen népi, falusi szakmához, szokáshoz való kötődése, ismerete, gyakran vág bele a saját vendéglátóhely, esetleg szállás kialakításának.

Kereslet pedig van, hiszen egyre többen vágynak a nyüzsgő városok vagy zsúfolt strandok helyett inkább a természetbe, és ismerik meg a falusi vendéglátásban rejtő lehetőségeket és élményeket. De mit is nyújthat számunkra a falus vendéglátás, illetve mi kell ahhoz, hogy mi magunk is belevághassunk egy ilyen vállalkozásba? A következőkben erre keressük a választ.

Amit egy falus vendéglátóhely kínál

A nyaralás, a pihenés mindenkinek mást jelent. Amikor falusi vendéglátóhelyet keresünk fel, akkor valószínűleg nem a luxust és a wellnesst várjuk, hanem inkább a nyugalmat, a természet kincseit, esetleg a régi falusi hangulatot, hogy milyen is lehetett régen ilyen környezetben élni. Emellett persze elvárás a minőség is, nem is beszélve a finom helyi termékekről.

A falus környezetnek is megvan a maga bája, és számos olyan szállás és vendéglátóhely van már szerte az országban, ahol meg is kapjuk mindazt, amire ilyenkor vágyunk:

  • szép tájat
  • minőségi szállást/kiszolgálást
  • vendégszerető fogadtatást
  • érdekes programlehetőségeket
  • és finom helyi termékeket

Általában azok vágnak bele a falusi vendéglátóhely / szállás kialakításával, akik magunk is az adott településen élnek, és a meglévő lehetőségeiket szeretnék kibővíteni turisztikai célra. Akik például lovakat tartanak, gyakran egészítik ki a jövedelmüket, illetve a repertoárjukat lovagoltatással, lovas túrák szervezésével, de aki meg mondjuk eleve fazekaskodik, akkor ilyen jellegű workshopokat, lehetőségeket kínál majd.

Milyen végzettség szükség, ha falusi vendéglátóhelyet szeretnénk létrehozni?

A falusi turizmusban rengeteg lehetőség rejlik, melyet manapság nagyon is megéri kihasználni. Amennyiben ezen gondolkodunk, érdemes utána járni, hogy mire is van ehhez szükség.

Sokan hiszik, hogy csak kialakítanak egy kis helyet a házi készítésű termékek árusítására, vagy csak úgy döntenek, hogy mostantól nemcsak lovagolnak, hanem majd lovas túrát is vezetnek, de a helyzet az, hogy ezekhez képesítésre is szükség van, hogy a vállalkozás törvényes legyen, de az sem ritka, hogy maga a tudás hiányzik, hogy az adott tevékenység valóban sikeres lehessen.

Érdemes átnézni a felnőtt képzőintézetek képzési kínálatát, mert számos olyan képzés indul, amely a falusi vendéglátóhely, illetve program kialakításához, üzemeltetéséhez hasznos lehet. Ilyen például a falusi vendéglátó képzés vagy a lovas túravezető tanfolyam.

Megosztás

Még több érdekes írás, tartalom

Ételek, amelyek sokkal jobban roncsolják a fogainkat

2023. december 20.|

Mi az, amit az ember a leginkább szeret? Sokan erre kapásból azt válaszolnák, hogy enni, és bizony igazuk is van. Az étkezés ma már nem a szükségletünket elégíti ki, hanem unaloműző, sport és hobbi is