Ételek, amelyek sokkal jobban roncsolják a fogainkat

Mi az, amit az ember a leginkább szeret? Sokan erre kapásból azt válaszolnák, hogy enni, és bizony igazuk is van. Az étkezés ma már nem a szükségletünket elégíti ki, hanem unaloműző, sport és hobbi is egyben.

Vannak azonban olyan ételek, amik a szokásosnál jobban roncsolják a fogaink egészségét. A Sedki dentistry segítségével összeírtunk kettő olyat, amivel otthon és a szabadtéri programok során találkozhatunk.

A szénsav: az üdítőitalok egyik fő alkotóeleme

A szénsav az egyik legnépszerűbb italösszetevő a piacon. A cukorhoz hasonlóan azonban a szénsav is tönkreteheti a fogzománcot, és szuvasodáshoz vezethet. Ma már tudjuk, hogy magas a savtartalma, és ez a sav gyengítheti a fogzománcot, valamint a fogak dentinjét is károsíthatja.

A zománc védi a dentint, de amint a sav lemarja a zománcot, a dentin szabaddá válik. Amikor a fogak dentinje érintkezik az étellel, megnő a valószínűsége annak, hogy a hirtelen és szúró fájdalom jelenhet meg a szánkban.

Sokan valószínűleg tudják, hogy a szódavíz és más felkapott italok egyáltalán nem tesznek jót a szervezetünknek. Akkor sem szabad túlságosan rászokni, ha a dobozon az áll, hogy nem tartalmaz cukrot, így úgy tűnhet, hogy még a fogyásban is a segítségünkre lesz. Ez azonban nem így van, hiszen több tanulmány is megállapította, hogy a sok szénsavas üdítő fogyasztása legalább annyira károsíthatja a fogakat, mint a metamfetamin és a kokain.

Vattacukor: a gyerekek egyik kedvence

A vattacukor olyan párnás, habos cukorka, amely karneválokon, vásárokon, sporteseményeken és a különböző vidámparkokban és állatkertekben is népszerű. Nézni, ahogy egy speciális gépben pörög, majdnem olyan szórakoztató, mint megenni, és hagyni, hogy elolvadjon a szánkban.

Képzeljük el, hogy egy vidámparkban szórakozunk a családunkkal, és veszünk magunknak vagy a gyerekeknek egy kis vattacukrot. Ők rajonganak érte, mi pedig felidézzük kicsit a régi időket. A vattacukor evése jó hangulatot teremt, segít nosztalgiázni, felidézve a vidámparkokban töltött gyermekkorunkat. És bár minden egyes falat jó érzéssel tölti el az embert, a cukor alattomosan bekerül a fogak közé, és elkezdi a munkáját. Ráadásul, a lakástól távol vagyunk, így esélyünk sincs arra, hogy gyorsan megmossuk a fogainkat.

A gyakori fogmosás fogat ment

Fogkrémek. Nincs jobb alternatíva a fogak védelmére, mint a fluoridos fogkrém használata. A gyógynövényes fogkrémek antibakteriálisak, de semmit sem tesznek a már szuvas fogak remineralizálásáért. A megfelelő mennyiségű fluoridos fogkrém megfelelő használata nem lesz káros hatással a fogakra vagy az általános egészségre.

De mi van akkor, ha fehérítő anyagokat tartalmaz? Egyes fogkrémek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek segítenek fehéríteni a fogakat. Bár ezek nem olyan gyorsak és hatékonyak, mint a professzionális fogfehérítő kezelések, a fehérítő fogkrém használata csökkentheti a fogak elszíneződésének hatásait.

Ha pedig nem akarunk tíz percenként a fürdőbe rohangálni, akkor kerüljük az étkezések közötti nassolást.

Megosztás

Még több érdekes írás, tartalom

Ételek, amelyek sokkal jobban roncsolják a fogainkat

2023. december 20.|

Mi az, amit az ember a leginkább szeret? Sokan erre kapásból azt válaszolnák, hogy enni, és bizony igazuk is van. Az étkezés ma már nem a szükségletünket elégíti ki, hanem unaloműző, sport és hobbi is