Gasztronómiai fafaragás: a karácsonyi szarvaskanál

A karácsony mindig a szeretetről szól, ha viszont nem akarunk nagyon unatkozni, akkor kipróbálhatunk bizonyos kézműves tippeket. Mi lenne, ha idén az egész család vicces szarvasos kanálból enne? Igaz, hogy a kanálfaragásnak vannak bizonyos hagyományai, de néha az alkotással eltöltött idő sokkal fontosabb, mint maga a végtermék, úgyhogy nyugodtan kipróbálhatjuk magunkat.

Mielőtt elkezdenénk a munkát fontos megjegyezni, hogy egy mini láncfűrészre mindenképpen szükség lesz, és egy csiszológép is jól fog jönni.

Első lépések

Első lépés, hogy egy fehér papírra felrajzoljuk a kanál formáját. Nagyon fontos, hogy a szarvas már itt rákerüljön, bár elég csak az állat fejére összpontosítani. Nem kellenek sem a szemek, sem az orr, sem az agancsok!

Ha elkészültünk a rajzzal, akkor vágjuk ki a formát, majd tegyük rá arra a fadarabra, amiből ki akarjuk vágni. Rajzoljuk át a formát, és egy kisebb láncfűrész segítségével vágjunk egy akkora kockát, amin a rajzunk éppen, hogy elfér.

Most jöhet az izgalmas rész, mivel el kell kezdenünk reszelni. Nagy segítséget jelenthet egy satu, mivel így mind a két kezünk szabadon mozoghat, tehát tökéletesíthetjük a simítási munkát.

A formázás

Amikor lereszeltük a kanál alapformáját, akkor jöhetnek az apró munkálatok. Rajzoljuk be, hogy milyen vastag lesz a kanál nyele, maga a kanál, valamint a szarvas feje. Külön jelöljük, hogy meddig tart a nyak magassága, nehogy túl kevés hely maradjon a fejhez. Ha még nem untuk meg a reszelést, akkor folytassuk.

Érdemes külön figyelni a kanál méretére, ne legyen se túl vastag, se túl keskeny. Mivel fa termékről van szó, azzal is számolnunk kell, hogy a gyerekek is szeretik majd tapogatni, úgyhogy nekik valamivel vastagabbat is készíthetünk.

Amikor megkaptuk a véglegesnek tűnő formát, akkor jön a faragás. Ehhez a lépéshez szükség lehet egy kis tapasztalatra, mivel mindig kintről befelé haladunk, amíg el nem érjük a nyak vastagságát és az ovális fejet. A faragást megkönnyíthetjük egy kis kézi polírozóval, ami pár másodperc alatt selymessé csiszolja a felületet, így azonnal látjuk, hogy elértük-e a megfelelő vastagságot, esetleg tovább kell faragnunk.

A kanálhoz egy tipp: ceruzával rajzoljunk egy ovális kört, majd ezen belül faragjunk le belőle. Ezáltal tényleg kiskanál formája lesz, de sosem lesz túl vékony.

Orr, szemek, agancsok

Fotó: cmshop.hu

Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a fúrás! Fúrjunk egy lyukat az orr és a szemek helyére. Vegyük elő a fehér papírt, és rajzoljunk egy kisebb ovális formát, ami majd az orr lesz. Ehhez érdemes másik fadarabot használni, ami színben eltér kicsit az előzőtől. A piros orrhoz például tökéletesen megfelel az amboya gyökér. Ha körbevágtuk és megreszeltük, akkor ebbe is fúrjunk egy lyukat! Ezt egy apró fogpiszkáló és bő ragasztő segítségével a fejhez illeszthetjük, majd rátérhetünk a szemekre.

Az agancshoz ismét készítsünk rajzot, és használjunk ébenfát a színek miatt. Rajzoljuk át a formát két fadarabra, és kezdjük a fűrészelést és a reszelést elölről. Hasonló módon tudjuk a fejhez rögzíteni, mint az orrát és a szemeket, használjuk a ragasztót és a fogpiszkálót.

Utolsó lépésként lakkozzuk le az egészet. A kész tárgy megtekinthető a cmshop.hu weboldalán, ahol akár meg is rendelhetjük, ha nem szeretünk barkácsolni.

Megosztás

Még több érdekes írás, tartalom

Az éttermi konyhai berendezések teljes listája

2022. június 15.|

Lehet, hogy egy éttermi vállalkozás megnyitását tervezzük, vagy a már meglévőt szeretnénk felújítani. Bárhogy is legyen, szükségünk lesz a megfelelő berendezésekre.

Romantikus vacsora a medencében

2022. május 19.|

Bár a jó társaság elengedhetetlen, ahhoz, hogy a romantikus kiruccanás felejthetetlen legyen, fontos, hogy olyan környezetben éljük át, ahol igazi főszereplőnek érezhetjük magunkat. A legtöbb pár a tipikus megoldásokat szokta választani, de néha jó egy

Egzotikus ételek a világ körül

2022. május 16.|

Az egzotikus szó azokra az ételekre utal, amik furcsák és idegenek, ugyanakkor lehet extravagáns, lenyűgöző és néha megdöbbentő. Általános szabályként elmondható, hogy minél messzebb kerülünk az országunktól, annál egzotikusabbá válik a világ, bár néha helyileg