Gasztronómiai fafaragás: a karácsonyi szarvaskanál
A karácsony mindig a szeretetről szól, ha viszont nem akarunk nagyon unatkozni, akkor kipróbálhatunk bizonyos kézműves tippeket. Mi lenne, ha idén az egész család vicces szarvasos kanálból enne? Igaz, hogy a kanálfaragásnak vannak bizonyos hagyományai, de néha az alkotással eltöltött idő sokkal fontosabb, mint maga a végtermék, úgyhogy nyugodtan kipróbálhatjuk magunkat.
Mielőtt elkezdenénk a munkát fontos megjegyezni, hogy egy mini láncfűrészre mindenképpen szükség lesz, és egy csiszológép is jól fog jönni.
Első lépések
Első lépés, hogy egy fehér papírra felrajzoljuk a kanál formáját. Nagyon fontos, hogy a szarvas már itt rákerüljön, bár elég csak az állat fejére összpontosítani. Nem kellenek sem a szemek, sem az orr, sem az agancsok!
Ha elkészültünk a rajzzal, akkor vágjuk ki a formát, majd tegyük rá arra a fadarabra, amiből ki akarjuk vágni. Rajzoljuk át a formát, és egy kisebb láncfűrész segítségével vágjunk egy akkora kockát, amin a rajzunk éppen, hogy elfér.
Most jöhet az izgalmas rész, mivel el kell kezdenünk reszelni. Nagy segítséget jelenthet egy satu, mivel így mind a két kezünk szabadon mozoghat, tehát tökéletesíthetjük a simítási munkát.
A formázás
Amikor lereszeltük a kanál alapformáját, akkor jöhetnek az apró munkálatok. Rajzoljuk be, hogy milyen vastag lesz a kanál nyele, maga a kanál, valamint a szarvas feje. Külön jelöljük, hogy meddig tart a nyak magassága, nehogy túl kevés hely maradjon a fejhez. Ha még nem untuk meg a reszelést, akkor folytassuk.
Érdemes külön figyelni a kanál méretére, ne legyen se túl vastag, se túl keskeny. Mivel fa termékről van szó, azzal is számolnunk kell, hogy a gyerekek is szeretik majd tapogatni, úgyhogy nekik valamivel vastagabbat is készíthetünk.
Amikor megkaptuk a véglegesnek tűnő formát, akkor jön a faragás. Ehhez a lépéshez szükség lehet egy kis tapasztalatra, mivel mindig kintről befelé haladunk, amíg el nem érjük a nyak vastagságát és az ovális fejet. A faragást megkönnyíthetjük egy kis kézi polírozóval, ami pár másodperc alatt selymessé csiszolja a felületet, így azonnal látjuk, hogy elértük-e a megfelelő vastagságot, esetleg tovább kell faragnunk.
A kanálhoz egy tipp: ceruzával rajzoljunk egy ovális kört, majd ezen belül faragjunk le belőle. Ezáltal tényleg kiskanál formája lesz, de sosem lesz túl vékony.
Orr, szemek, agancsok
Fotó: cmshop.hu
Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a fúrás! Fúrjunk egy lyukat az orr és a szemek helyére. Vegyük elő a fehér papírt, és rajzoljunk egy kisebb ovális formát, ami majd az orr lesz. Ehhez érdemes másik fadarabot használni, ami színben eltér kicsit az előzőtől. A piros orrhoz például tökéletesen megfelel az amboya gyökér. Ha körbevágtuk és megreszeltük, akkor ebbe is fúrjunk egy lyukat! Ezt egy apró fogpiszkáló és bő ragasztő segítségével a fejhez illeszthetjük, majd rátérhetünk a szemekre.
Az agancshoz ismét készítsünk rajzot, és használjunk ébenfát a színek miatt. Rajzoljuk át a formát két fadarabra, és kezdjük a fűrészelést és a reszelést elölről. Hasonló módon tudjuk a fejhez rögzíteni, mint az orrát és a szemeket, használjuk a ragasztót és a fogpiszkálót.
Utolsó lépésként lakkozzuk le az egészet. A kész tárgy megtekinthető a cmshop.hu weboldalán, ahol akár meg is rendelhetjük, ha nem szeretünk barkácsolni.
Lehet, hogy egy éttermi vállalkozás megnyitását tervezzük, vagy a már meglévőt szeretnénk felújítani. Bárhogy is legyen, szükségünk lesz a megfelelő berendezésekre.
Bár a jó társaság elengedhetetlen, ahhoz, hogy a romantikus kiruccanás felejthetetlen legyen, fontos, hogy olyan környezetben éljük át, ahol igazi főszereplőnek érezhetjük magunkat. A legtöbb pár a tipikus megoldásokat szokta választani, de néha jó egy
Az egzotikus szó azokra az ételekre utal, amik furcsák és idegenek, ugyanakkor lehet extravagáns, lenyűgöző és néha megdöbbentő. Általános szabályként elmondható, hogy minél messzebb kerülünk az országunktól, annál egzotikusabbá válik a világ, bár néha helyileg