Gasztronómiai utazás különböző országokba

Az új úti célok felfedezésének egyik legnagyobb vonzereje, hogy megkóstoljuk a konyhájukat: fűszeres, édes, savanyú, kanállal, pálcikával, kézzel ízlelgetve. Ha van valami, amiben a legtöbb utazó (és szálloda) egyetért, akkor az az, hogy az étkezés nagyon meghatározó tényező az úti cél kiválasztásakor.

10-ből több mint 6 utazó azt mondja, hogy azért választ egy úti célt, mert ott jó ételek és italok vannak. A gasztronómiai utazás ma már valóság: a nemzetközi utazók több mint egyharmada tervezi, hogy valamikor gasztronómiai célú utazást tesz, és ez az arány a millenniumi korosztály körében 40%-ra emelkedik.

Az is világos, hogy az étvágyunk növekszik. A nemzetközi utazók csaknem fele szeretne több kockázatot vállalni az utazás során megkóstolt ételek típusát illetően, ami az ezredfordulósok körében 60%-ra emelkedik. Ezt mi is megtehetjük, csak utaznunk kell, hogy felfedezzük a helyi finomságokat.

Helyi ételek: kipróbálandó helyek

A helyi konyhát a legjobban Délkelet-Ázsiában lehet megkóstolni, ahol olyan finomságokat kínálnak, mint a dim sum, a tészta és a pho. Valószínűleg nem véletlen, hogy az új ínyencségek felfedezésére leginkább hajlandó gasztronómusok ebből a térségből származnak: az ázsiaiak 57%-a mondta, hogy más konyha ételeit szeretné kipróbálni.

Pár tipp a legjobb helyek ételének a kipróbálására

 • Ipoh, Malajzia
 • Kaohsiung, Tajvan
 • Nagoya, Japán
 • Johor Bahru, Malajzia
 • João Pessoa, Brazília
 • Ho Si Minh-város, Vietnam
 • Szarajevó, Bosznia-Hercegovina
 • Colmar, Franciaország
 • Lima, Peru
 • Catania, Olaszország
 • Belgrád, Szerbia
 • Utcai élelmiszerpiacok

A nemzetközi utazók több mint fele az utcai élelmiszerpiacokat szeretné felkeresni, amelyek remek lehetőséget nyújtanak a helyi konyha megkóstolására. Az utazók szintén több mint fele egyedi étkezési élményeket szeretne, amikor utazik, és a food truckok ideálisak ezek felfedezésére.

A közösségi média tele van utazási és étkezési kalandokat bemutató fotókkal. A gyönyörű, színes és egzotikus ételek tökéletesen alkalmasak arra, hogy jóllakjon az ember, és büszkélkedjen azzal, hogy felfedezett egy új helyi ételt. Az utazók közel harmada tervezi, hogy több ételfotót készít. Elég, ha megnézzük a közösségi média oldalakat, biztosan találunk egy képet valamelyik finomfalatról.

Az ételek nagyon fontos szerepet játszanak az úti cél kiválasztásában, és az utazás során szerzett teljes élményben is. A helyi utcai ételek kipróbálása remek módja annak, hogy közelebb kerüljünk a helyi kultúrához, elmerüljünk a helyi közösségekben, és felfedezzünk valami újat és mást, ugyanis azokat többnyire helyben dolgozzák fel. Ha magunk helyi halat fogyasztanánk, mi több szeretnénk helyben horgászni, ehhez keressünk megfelelő szállást.

Persze, mindig figyeljünk arra, hogy csak olyan ételeket próbáljunk ki, amik nem tartalmaznak veszélyes adalékanyagokat, vagy nem származnak mérgező állattól. Vásárlás előtt érdemes a higiéniát is megnézni, hiszen néhány országban még csapvizet sem szabad fogyasztani. Ha biztosra akarunk menni, akkor mindig előre tájékozódunk az adott város legjobb büféiről és éttermeiről. Egy másik utazó biztosan szívesen megosztja a tapasztalatait.

Megosztás

Még több érdekes írás, tartalom

Ételek, amelyek sokkal jobban roncsolják a fogainkat

2023. december 20.|

Mi az, amit az ember a leginkább szeret? Sokan erre kapásból azt válaszolnák, hogy enni, és bizony igazuk is van. Az étkezés ma már nem a szükségletünket elégíti ki, hanem unaloműző, sport és hobbi is