Receptek rovarokból és bogarakból

Ma már Európában is találni különleges éttermeket, ahol rovarmenüből is választhatunk, de néhány szupermarketben is vehetünk egy kiló élő vagy szárított szöcskét. A furcsa finomságokat azonban nem mindegy, hogy miként készítjük el. Ha te is a bátrabbak közé tartozol, akkor itt van pár egyszerű recept.

Sült szöcske/tücsök

A sült tücsök igazi kezdőszint, mert nincs hozzá nagy tudásra szükségünk. Menj ki a mezőre, és gyűjts be egy nagy zacskó szöcskét vagy tücsköt, vagy ha nincs kedved vadászni, akkor megvásárolhatod egy boltból. A mosás és a szárítás csak úgy lehetséges, ha az élő állatból halott lesz, amit sajnos nekünk kell elvégezni. A legegyszerűbb módszer, hogy az összes bogarat egy zacskóba teszed, majd 15 percig a hűtőben hagyod. Így mindegyik elpusztul, de nem fagy megy, úgyhogy most jöhet a mosás és a szárítás.

Tipp: Kártevőirtás esetén hívd a szakértőt: www.eurokartevoirtas.hu

Távolítsd el a lábakat, a fejeket és a szárnyakat. A húsos testet hempergesd meg lisztben, és tedd bele őket egy enyhén kivajazott tepsibe. A sütőben 1 és 3 óra alatt sülnek ropogóssá, ez kicsit attól is függ, hogy milyen kövérek a rovarok. A kész falatok leginkább a csirkeszárnyhoz hasonlítanak, és köretként vagy saláta feltétként is tálalható.

Tücsökből szószt

A tücsökből készült szósz magas fehérjetartalommal rendelkezik, és könnyedén elkészíthető. Szükséged lesz:

  • 3 csésze friss bazsalikomra
  • 1 gerenzd fokhagymára
  • 0,5 csésze sült tücsökre
  • többféle sajtra (ízlés szerint)
  • 0,5 csésze olajra
  • 1 kiskanál sóra és borsra

Az elkészítés pofonegyszerű: minden összetevőt a turmixgépbe kell önteni, és gondoskodni arról, hogy alul és felül is össze legyen keverve. Ennek a receptnek az előnye, hogy már előre megsütött rovarokat tudunk vásárolni, vagy akár az előbbi recept alapján mi magunk is elkészíthetjük a ropogós falatokat. A turmixolás után kapott mártást utólag sózhatjuk, de akár egy kis extra sajtot is hozzá tehetünk.

Szöcskekrém

A következő szöcskekrém egyenesen Mexikóból származik, ahol a rovarok evése a hagyományok közé tartozik. Érdekes, hogy ma a latin országok Kínát is megelőzik a rovarfogyasztásban, akik hisznek benne, hogy egyszer a rovarok lesznek a fő táplálékforrások a jövőbeni gasztronómia szempontjából.

A recepthez szükségünk lesz:

  • 0,5 hagymára
  • 2 gerezd fokhagymára
  • 4 paradicsomra
  • 160 gramm kisebb szöcskére
  • 1 krumplira
  • 1 liter levesre
  • valamint sóra és más általunk kedvelt fűszerekre

Innentől kezdve a főzés lényegesen felgyorsul. Első lépés, hogy feldaraboljuk az összetevőket, majd mindent megpirítunk a serpenyőn (a hagymával kezdve). Amikor a hagyma megpuhult, akkor jöhetnek a szöcskék, majd a többi hozzátevővel együtt tíz percig kell főzni.

A végén ízlés szerint mehet hozzá egy kis extra tejszín, majd mehet az egész a turmixgépbe. A turmixot még 5 percig főzd tovább, miközben folyamatosan ellenőrzöd az ízét. Végül szükség szerint sózhatod.

Szöcskeleves

Ha még nem unod a szöcskét, akkor most csináljunk belőle levest. A következő recept megint a mexikói konyháról származik, és talán az egyik legfelkapottabb. Bizonyos tartományokban nagyon sok szöcske található, úgyhogy teljesen érthető, hogy náluk mindennapos falatnak számítanak, és nem nézik rossz szemmel, ha a piacon kérünk egy kilót. Nemcsak főételnek, hanem ropinak is előszeretettel használják, vagy éppen levest csinálnak belőlük.

A leveshez kelleni fog:

  • 3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 300 gramm főtt burgonya
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 hagyma
  • 0,5 csésze fehérbor
  • oregánó
  • 2 liter leves
  • 150 gramm kisebb szöcske
  • 1 csésze szárított szöcske

Add hozzá a vajat és az olajat a serpenyőhöz. Várj pár másodpercet, majd add hozzá a burgonyát, a fokhagymát és a hagymát. Nagyjából 8 percet kell várnod, miközben rendszeresen kevergeted. Ha kész van, akkor add hozzá a fehérbort, az oregánót és a húslevest. Nagyjából tíz percre lesz szükség ahhoz, hogy megfőjön.

Ha kész, akkor várjuk meg, hogy kicsit lehűljön. Miközben várunk, mosd át a szöcskéket, és hagyjd hogy jól lecsöpögjön, majd főzd meg. Végül öntsd a levest a szöcskékkel teli serpenyőbe és főzd még öt percig. Ha azt látod, hogy túl sűrű lett, akkor önts hozzá több levet, és már kész is a leves. A tálaláshoz adj hozzá egy kis sajtot és a szárított szöcskét.

Rizses tücsök

A rizs az egyik leggyakrabban használt összetevő a konyhában, mivel nagyon sokoldalú étel, és rengeteg ízhez alkalmazkodik. Ha pedig egy kicsit egzotikusabb rizsre vágyunk, akkor tücsökkel is elkészíthetjük. A tücsök fogyasztása pozitív hatással van az étrendre, és úgy tűnik, hogy Európában is egyre elfogadottabb.

A rizses tücsökhöz a következő összetevőkre lesz szükség:

  • 1 felvert tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 csésze víz
  • 1 hagyma
  • 1 csipetnyi fokhagymapor
  • szójaszósz
  • 1 csésze rizs
  • 1 csésze tücsök

Először melegíts elő egy serpenyőt, majd tegyél bele olajat, és várd meg, hogy teljesen forró legyen. Ezután add hozzá a felvert tojást, a szójaszószt és a fokhagymaport. Most fogd a hagymát, vágd kisebb darabokra és add hozzá a serpenyőhöz a többi összetevővel együtt. A legutolsó lépés a tücsök legyen, majd várd meg, amíg jól megfőnek.

Amikor észreveszed, hogy a tücskök arany színűek, akkor add hozzá a vizet és várd meg, amíg fel nem forr. Ha felforrt a víz, akkor add hozzá a rizst, és engedd, hogy 15 percig főjön. Ha kicsit kihűlt, akkor tálalhatod is.

Megosztás

Még több érdekes írás, tartalom

Az éttermi konyhai berendezések teljes listája

2022. június 15.|

Lehet, hogy egy éttermi vállalkozás megnyitását tervezzük, vagy a már meglévőt szeretnénk felújítani. Bárhogy is legyen, szükségünk lesz a megfelelő berendezésekre.

Romantikus vacsora a medencében

2022. május 19.|

Bár a jó társaság elengedhetetlen, ahhoz, hogy a romantikus kiruccanás felejthetetlen legyen, fontos, hogy olyan környezetben éljük át, ahol igazi főszereplőnek érezhetjük magunkat. A legtöbb pár a tipikus megoldásokat szokta választani, de néha jó egy

Egzotikus ételek a világ körül

2022. május 16.|

Az egzotikus szó azokra az ételekre utal, amik furcsák és idegenek, ugyanakkor lehet extravagáns, lenyűgöző és néha megdöbbentő. Általános szabályként elmondható, hogy minél messzebb kerülünk az országunktól, annál egzotikusabbá válik a világ, bár néha helyileg